3 dingen die we van Bibian Mentel kunnen leren

Een gouden vrouw!

Bibian Mentel heeft gisteren haar tweede gouden medaille op de Paralympische Winterspelen van 2018 gewonnen. Een uitzonderlijke prestatie, zeker als je je bedenkt dat ze medio januari pas groen licht van haar arts kreeg om deel te nemen.

Met haar 45 jaren is ze niet meer de allerjongste – zeker niet voor een topsporter. Maar wanneer ik haar begin dit jaar op een business event van Veronique Prins zie spat de energie en het enthousiasme van haar af. Haar verhaal raakt me. Hoe blijf je positief als je al negen keer kanker gehad hebt, hoe ga je om met die continue onzekerheid?

Vergelijkbaar met een chronische ziekte

Ik zie veel parallellen met het hebben van een chronische ziekte. Na inmiddels 9 keer kanker te hebben gehad zou je ook bijna kunnen zeggen dat kanker haar chronische ziekte is.  Ook bij haar is het onvoorspelbaar en onzichtbaar. Nou ja, afgezien van haar geamputeerde been dan ;).  Ook zij moet steeds weer ‘dealen’ met berichten dat er weer iets niet goed is in haar lijf. Ook zij heeft te maken met onbegrip. Ook zij weet eigenlijk niet goed wat komen gaat. Daardoor lukt het haar om heel goed in het moment te leven. Dat wil zeggen, genieten van de gewone dingen, van haar kind, haar man. Maar het lukt haar ook om nog steeds te blijven presteren.

Jaren geleden moest haar been geamputeerd worden en toch stond ze weer snel op het snowboard, met een speciale prothese die ze zich had laten aanmeten. Die drive om door te gaan, alles uit het leven te halen. Geweldig. Tegelijk durft ze zich ook echt wel kwetsbaar op te stellen, is ze open over haar angsten. Maar ze leeft niet vanuit angst voor kanker, maar vanuit liefde voor het leven.

Drie inzichten die Bibian me gegeven hebben

Graag deel ik met jou de drie dingen die ik van Bibians verhaal geleerd heb. Het is mijn eigen interpretatie op basis van alles wat ik van haar gelezen, gehoord en gezien heb. Dit zijn drie lessen die ik van haar geleerd heb en graag met je deel, zodat jij er ook je voordeel mee kunt doen.

1. Je bent sterker dan je denkt!

In haar presentatie in januari vertelde ze dat ze na de eerste keer kanker te hebben gehad en het voor een tweede keer terugkwam wist: ik kon het de eerste keer aan, dus ik kan het ook de volgende keer aan. Ze wist, ik kan dit aan, ik ben sterk genoeg. Dat is zo’n krachtige gedachte.

Hou die gedachte vast, wanneer het voor de zoveelste keer tegen zit, je voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt of voor de zoveelste keer wakker wordt met enorme buikpijn. Jij kunt dit aan.

2. Stel doelen voor jezelf

Zorg dat je altijd een haalbaar doel hebt, hoe klein ook. Al is het maar dat je vandaag even te voet naar de bakker om de hoek gaat, of dat je iemand opbelt om even bij te kletsen. Op die manier blijf je jezelf uitdagen en voel je dat je successen behaalt wanneer dat lukt. Dat zorgt voor bepaalde reacties in je hersenen, waardoor je je weer beter gaat voelen over jezelf. Op die manier maak je jezelf ook weer sterker.

3. Hoe kan het wel?

In haar boek komt haar drive om te snowboarden zo mooi naar voren. En op het moment dat duidelijk wordt dat amputatie de enige oplossing is neemt ze eerst de tijd om te rouwen, om afscheid te nemen van haar been. Vervolgens lijkt er een soort knop om te gaan, en is ze bezig met hoe ze kan herstellen, hoe ze er voor kan zorgen dat ze weer kan snowboarden. Hoe kan het wel? Noem het eigenwijs, noem het struisvogelpolitiek, maar door steeds te bedenken hoe iets wel kan komt ze ook daadwerkelijk verder.

 

Ik laat mijn leven er niet door verpesten

Uiteindelijk komt het neer op de subtitel van haar laatste boek: k*t kanker, door jou laat ik mijn leven niet verpesten! Ze realiseert zich als geen ander dat ze maar een leven heeft en dat alleen het nu telt. Ze is niet van plan de kanker haar leven te laten regeren. Zelf zegt ze in haar boek “natuurlijk was ik ook liever nooit ziek geworden, maar door alle minder leuke dingen die ik heb meegemaakt, heb ik ook weer zoveel mooie mensen leren kennen en bijzondere dingen mogen meemaken”.

Denk jij na het lezen van dit blog, dat wil ik ook, ik wil ook mijn eigen fijne leven met een chronische ziekte creëren? Ik kan je daarbij coachen! Ben je geïnteresseerd in een vrijblijvende kennismaking waarin je direct bruikbare tips krijgt? Laten we dan eens praten!

Ja ik ben geïnteresseerd!
Posted in ,

Laat een reactie achter