Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn chronische ziekte!

Morgen begint ook bij ons in Rotterdam de schoolvakantie. Langzaam maar zeker zie ik steeds meer vakantieberichten op Facebook verschijnen en is de vraag ‘waar ga jij naartoe deze vakantie?’ een vraag die ik regelmatig om mij heen hoor. Zelf heb ik nog steeds geen vakantie geboekt, ik ben altijd vrij laat met dat soort dingen. Sterker nog, ik weet pas sinds 3 dagen wanneer we nou precies op vakantie gaan. Waarheen precies, daar wordt nog aan gewerkt.

Wat ik wel weet, is dat op vakantie gaan met je chronische darmziekte niet altijd even eenvoudig is. Er zijn wel degelijk veel extra dingen om rekening mee te houden.

Zoals de berg aan medicijnen die mee moet. Als ik ga vliegen neem ik die altijd mee in mijn handbagage, zodat ik zeker weet dat ik ze naar dezelfde bestemming gaan als ik!

Hieronder deel ik graag drie tips met je over vakantievoorbereidingen en de vakantie zelf, die in mijn ogen belangrijk zijn.

1. Voorbereiding: inentingen

Voor sommige landen worden inentingen aangeraden. Check of dat voor jouw bestemming geldt op de website van Nederland Wereldwijd. Als dat het geval is, overleg dan even met je arts of de IBD-verpleegkundige. Hoe risicovol is het voor jou om naar dat land te gaan? Is het überhaupt verstandig is om je te laten vaccineren, in combinatie met je medicijnen? Wanneer je een levend vaccin zou moeten krijgen is niet helemaal zeker of het ook daadwerkelijk werkt. En een souvenir mee terug nemen van je vakantie is leuk, maar ziek thuiskomen zeker niet 😉 

Door dit goed af te stemmen met je arts kun jij met alle informatie de keuze maken die het best bij je situatie past. 

2. Voorbereiding: toiletfaciliteiten 

Stressfactor nummer 1 voor mensen met een chronische darmziekte is toch vaak wel niet weten waar het dichtstbijzijnde toilet is. Inmiddels zijn er diverse apps ontwikkeld zoals Hoge Nood die je laten zien waar het dichtstbijzijnde toilet is. Voor het buitenland is deze nog niet echt compleet, maar in Nederland is de dekking vrij goed. Op veel plekken in het buitenland zijn er gratis openbare toiletten, dus het is goed om daar ook naar te kijken in je voorbereiding. 

Maar het kan ook anders. Zo heeft een vriendin van me, die toch echt heel graag wilde gaan kamperen in Nieuw-Zeeland, een opvouwbaar toilet in haar koffer meegenomen. Op die manier had ze toch altijd een toilet bij zich in haar verder basic camper. En ook al heeft ze ‘m amper nodig gehad, het feit dat ze hem bij zich had, zorgde al voor rust. Mocht jij dit ook willen, google op opvouwbaar toilet en kies een mooie uit ;-).

Wat ik hierbij heel belangrijk vind is dat je je niet laat leiden door schaamte en angst. Ik schreef er een tijdje terug al een blog over.

3. Op vakantie: omgaan met het onbekende

Wanneer je op vakantie bent is dit vaak ook in een onbekende omgeving. Waar je niet weet waar de toiletten zijn. En de hoge nood app nog geen dekking heeft. Ook leef je anders dan thuis, met ander eten en een ander leef-/slaappatroon. De kans bestaat dan ook zeker dat je buik daar op reageert. Negatief, of misschien juist wel positief. Want je ervaart vaak ook minder stress, krijgt meer slaap en moet minder.

Eén vakantie waarbij heel duidelijk bleek dat ik bij minder stress ook minder buikpijn had was op mijn 18e. Ik ging voor het eerst als vrijwilliger mee op een kamp voor verstandelijk beperkten. Super intensief, weinig slaap en veel fysieke inspanning. Toch realiseerde ik me halverwege de week dat mijn buik veel rustiger was dan de weken ervoor. Terwijl er aan mijn medicatie bijvoorbeeld niets veranderd was. Maar ik was helemaal op mijn plek op dat kamp, genoot van het plezier dat ik met de andere vrijwilligers kon bieden aan de deelnemers van het kamp. Ik was alleen maar bezig met het kamp, leefde echt in dat moment, waardoor ik veel minder last had.

Nog steeds merk ik dat mijn buik over het algemeen rustiger is op vakantie. Behalve dan dat het toch heftiger op ander eten reageert dan bij anderen. Het andere eetpatroon heeft namelijk wel degelijk effect. Ik vind het zelf toch niet stressvol om op vakantie te gaan. Wel blijft mijn toiletradar altijd draaien en loop ik vaak nog een extra keertje terug naar de hotelkamer om naar het toilet te gaan voordat we ergens heen gaan waar ik de weg niet goed ken. Gewoon voor de zekerheid. Ook neem ik eigenlijk standaard een klein flesje luchtverfrisser mee, want niet ieder toilet ventileert even lekker… Wel zo fijn voor mijn vriend :-).

Hoe is dat voor jou?

Nu ik dit zo op een rijtje gezet heb, merk ik dat ik nu wel echt de vakantiekriebels krijg! Hoe is dat voor jou? Wat leeft er nog bij jou? Welke vragen/onzekerheden heb jij voor je vakantie? Deel ze gerust onder dit bericht!

Posted in ,

Laat een reactie achter