Is je gezondheid je grootste rijkdom?

Er zijn veel uitspraken over gezondheid. In mijn ogen niet altijd even correct. In dit blog vertel ik je er meer over.

‘De grootste rijkdom is gezondheid’ 

Vergilius (Romeins dichter)

Of deze:

‘Als het maar gezond is’

Bekende uitdrukkingen over het belang van gezondheid.  Eeuwen geleden al gezegd door Vergilius, maar nu ook vaak nog door bijvoorbeeld toekomstige ouders. Als antwoord op de vraag of ze weten of het een jongen of meisje wordt.

Ik weet niet wat deze uitspraak bij jou doet, maar bij mij roept deze zin altijd enige irritatie op. Hoezo is gezondheid je grootste goed? Is iedereen die gezond is ook automatisch gelukkig?

Is iedereen die niet gezond is ongelukkig? Kan iemand die niet gezond is ook nooit gelukkig worden?

Gelukkig niet!

Tenminste, zo denk ik erover.

De nadruk wordt gelegd op wat er niet is

Wat die uitspraken in mijn ogen doen – in ieder geval bij mensen die níet gezond zijn – is de nadruk leggen op je ongezondheid. En dat als er iets mis mee is dat dat gefixt moet worden. Het legt de nadruk op dat wat er op dit moment niet goed is. En dat je gezondheid ‘fixen’ een voorwaarde is om gelukkig te kunnen zijn.

En daar gaat het wat mij betreft fout. Want volgens mij zijn we als mensen niet op de wereld om zo gezond mogelijk te zijn, maar om een zo fijn mogelijk, gelukkig en waardevol mogelijk leven te hebben. Oók als je gezondheid te wensen overlaat.

Begrijp me niet verkeerd, je gezondheid – of eigenlijk het gebrek aan gezondheid – kan een flinke stempel drukken op je geluksgevoel. Je kunt niet alles wat je zou willen doen, je moet anderen (en vooral jezelf) regelmatig teleurstellen als iets niet gaat zoals gepland. 

Maar als je je in die situatie enkel maar op het fixen van je gezondheid focust, dan mis je een belangrijk deel. 

Gelukkig is er meer dan gezondheid

Je stelt je leven dan uit. Je zegt in feite; ‘ik kan nu niet gelukkig zijn want ik ben ziek’. Of ‘Ik moet eerst beter worden, daarna kan ik pas op zoek gaan naar die droombaan (of wat je dan ook wenst). Want voor het zelfde geldt ben je nog 40 jaar ziek (ja sorry, het klinkt heftig maar helaas is dat een mogelijkheid) en realiseer je je ineens dat je vergeten bent om te leven.

Ook wanneer je ziek bent, of juist dan, is het belangrijk om aandacht voor jezelf te hebben als persoon. Wie ben jij nou helemáál! En dan bedoel ik natuurlijk als geheel, het totaalplaatje. Want je bent meer dan je ziekte alleen. 

Wanneer je alleen maar de nadruk legt op beter worden, op ziekenhuisbezoeken en op wat er op dit moment niet mogelijk is, dan loop je het risico dat jij als persoon naar de achtergrond verdwijnt. 

En dat is zo zonde!

Ik zag het zelf ook niet

Er is een tijd geweest dat als mensen aan mij vroegen hoe het ging, ik eigenlijk alleen antwoordde dat ik die week relatief weinig last van mijn buik had gehad. Dus dat het wel goed ging met mij. Alsof mijn ziekte van Crohn mijn enige kenmerk was. Het enige dat mij als persoon definieerde. Terwijl ik op dat moment ook studeerde en een sociaal leven had. Kortom, er was veel meer gespreksstof. Maar ik zag het niet!

En wat nu helemaal zo jammer is, is dat op het moment dat het dan ook even wat beter met je gaat, je er niet op durft te vertrouwen dat het goed gaat. Dus wat is het gevolg? Ook dan doe je weer niet wat je eerder zei te zullen doen wanneer je gezond(er) bent, want je bent bang dat de buikpijn weer terugkomt. Dat het stilte voor de storm was. Eindresultaat is dat je nog steeds niet doet wat je eigenlijk zou willen doen.

Voel je wat ik je probeer te vertellen? Ik merk dat het me erg aan mijn hart gaat, omdat ik jou ook een heel mooi leven gun, mét je ziekte! Dus misschien komt dit blog wat heftig over, en zitten er wat veel uitroeptekens in mijn tekst, maar dat is omdat ik weet dat het anders kan :-).

“Being happy doesn’t mean that everything is perfect. It means that you’ve decided to look beyond the imperfections.”

Gerard Way

Hoe verleg je die focus van je ziekte naar jou als heel mens?

Je gezondheid is één factor die je geluk bepaalt, maar zeker niet de enige. Gelukkig maar, want dat is nou net die factor waar je maar beperkt invloed op hebt. Want welke medicatie je ook gebruikt, welke dieet je ook volgt en welke andere leefregels je ook naleeft, het geeft je geen garantie op een blakende gezondheid. 

Het begint er dus mee dat je de keuze maakt dat je niet gaat wachten op je gezondheid om gelukkig te zijn. Dat is stap één.

Stap twee is dat je jezelf beter leert kennen. Wie ben jij? Waar word jij blij van? Wat kun jij goed? Wat zijn je stille wensen? Wat geeft jou energie? Wat zou jij nu willen doen waar je blij van wordt?

Schrijf het op, of maak er een mooie collage van. Doe wat voor jou goed voelt. 

Dit zijn echt mooie eerste stappen om inzicht in jezelf te krijgen. Om jezelf, het mooie mens dat jij bent, eens de aandacht te geven die het verdient.

Vind je dit een mooie start, en wil je graag meer?

Als je merkt dat je bovenstaande oefening eigenlijk nog best heel lastig vindt, dan kun je ook een gratis online coachgesprek te boeken bij mij. Samen gaan we dan in gesprek om dit helderder te krijgen. Dat kan hier.

Posted in , ,

Laat een reactie achter