Veel mensen die te horen krijgen dat ze een chronische darmziekte hebben gaan als een malle op zoek naar alle informatie die er te vinden is over hun ziekte. Wat moet ik eten? Wat moet ik vooral niet eten? Welke medicijnen gebruiken anderen? Welke bijwerkingen zijn bekend over deze pillen? Welke arts is de beste arts? En ga zo maar door.
Kortom, ze gaan op zoek naar alles wat ze kan helpen om hun ziekte onder controle te krijgen. En ook al hebben ze wel gehoord dat ze een chronische ziekte hebben, ze hopen nog altijd dat ze met het juiste medicijn, de juiste arts, het juiste dieet en de juiste voedingssupplementen klachtenvrij raken.
Gevolg is dat ze al hun aandacht richten op hun ziekte. Ze grijpen zich vast aan iedere mogelijke strohalm. Ieder wonderdieet wordt uitgeprobeerd.
Wanneer niets werkt, voelt dat als falen
Werkt het, dan hebben ze geluk. Maar werkt het niet, dan is iedere keer dat iets niet lukt een enorme teleurstelling. Soms gaat het zelfs zo ver dat mensen er depressief van worden. Ze hebben tenslotte alles al geprobeerd, ieder pilletje, poedertje en gezond sapje. Ze doen alles goed, maar toch blijft die buik pijn doen. Het voelt als falen, alsof ze nog steeds iets niet goed doen. Alsof het hun eigen schuld is.
Er is een andere manier om dit aan te pakken.
Wanneer je je enkel richt op je ziekte en genezingsproces, ga je voorbij aan twee cruciale elementen die ervoor kunnen zorgen dat je je kwaliteit van leven verbetert: namelijk je draagkracht en draagvlak.
Ik zal het hieronder toelichten.
Stel nu dat je te horen krijgt dat je Crohn hebt, dan neemt je draaglast enorm toe. Je hebt ineens het stempel chronisch zieke, vaak veel pijn en andere grote ongemakken. De impact op je kwaliteit van leven is enorm. Misschien loop je bijvoorbeeld wel vertraging op met je studie, moet je je vaak ziek melden op je werk, of ga je niet meer zo vaak met vrienden uit eten als voorheen.
‘Ik moet gezond worden’
Je eerste logische reactie is ‘ik moet zorgen dat ik gezonder word’. En dat is een heel menselijke reactie. Je hebt iets wat je niet wil, waar je vanaf wil en richt al je aandacht en energie daarop.
Heeft het effect, super fijn, maar heeft het geen effect, dan zal je merken dat je je steeds rotter gaat voelen, en dat je ziekte en alles wat je niet meer kunt je leven gaat bepalen.
Wanneer je nu zorgt dat je in staat bent om die draaglast beter te dragen, zal de negatieve impact op je kwaliteit van leven afnemen. En als je ook nog eens een groot draagvlak hebt (denk aan steun van vrienden, familie en collega’s), helpt dat je nog meer om goed met je ziekte om te gaan.
Wanneer je zorgt dat je je draaglast beter leert dragen – en dus je draagkracht vergroot -, kun je de negatieve impact van je ziekte – je draaglast – beter dragen.
Aanpak Bekroond Leven
Dus een andere manier om met je ziekte om te gaan is door juist níet de focus te leggen op je ziekte, maar op hoe je er beter mee om kunt gaan, hoe je zelf emotioneel sterker wordt en hoe je steun kunt krijgen van je omgeving.
Ja maar hoe dan?
Het besef dat je aan meer knoppen kunt draaien om je beter te voelen dan je alleen te richten op het onder controle krijgen van je ziekte heeft al een groots effect. Dus laat dit blog vooral even binnenkomen! Voel je ‘m?
Dan lukt het je namelijk om even uit te zoomen en naar je leven als totaal te kijken, waar je ziekte een onderdeel van is.
Vervolgens is het goed om voor jezelf in beeld te krijgen hoe groot jouw draagvlak is; wie in jouw omgeving zijn een steun voor je, op welk vlak dan ook. Wie kan bijvoorbeeld heel goed naar je luisteren, wanneer je er even helemaal doorheen zit? Met wie kun je leuke dingen doen om weer een beetje op te laden? En wie zou jou eens in de zoveel tijd kunnen ontlasten, door een middagje voor je kinderen te zorgen bijvoorbeeld?
Kijk er eens met open blik naar, en breng het voor jezelf in kaart. Schrijf het op.
En de vervolgstap is dan om te kijken hoe je je eigen draagkracht kunt vergroten. En ervoor te zorgen dat je die ideeën ook daadwerkelijk in de praktijk brengt.
Het vergroten van je draagkracht, kan op heel veel verschillende manieren.
Allereerst door meer leuke activiteiten te gaan doen. Dit als tegenwicht voor de minder leuke dingen in je leven. Het geeft je energie, en door actief bezig te zijn met dingen die je wel kunt ervaar je ook minder passiviteit en verlies van controle.
Wat versta ik nou onder een leuke activiteit? Alles wat je leuk vindt om te doen, waarbij de focus níet ligt op het eindresultaat. Je doet het puur voor de lol. Een avondje in bad gaan, naar het strand gaan, een leuk tijdschrift lezen, muziek maken, een nieuw recept uitproberen, puzzelen, een wandelingetje maken, etc.
Dit is slechts een van de vele mogelijkheden om je draagkracht te vergroten, maar wel een heel belangrijke. In mijn coaching krijg je veel meer tools aangereikt om daarmee om te gaan. Wil je daar meer over weten? Boek dan een gratis coachgesprek van 30 minuten. Dat kun je doen door op onderstaande knop te drukken.
Hoe is het voor jou om op deze manier naar het omgaan met je ziekte te kijken? Laat het me hieronder in een reactie weten!