Een foto als deze ben je vast al vaker tegengekomen op Facebook. Iedere keer dat ik ‘m zie moet ik zachtjes gniffelen. Toen ik de foto laatst weer tegenkwam realiseerde ik me weer hoe lastig het kan zijn wanneer iets niet gaat zoals gepland. Dat je een plaatje in je hoofd hebt van hoe iets zou moeten gaan, maar dat het niet zo loopt. Bijvoorbeeld wanneer je een heerlijk uitje gepland hebt en daar ontzettend veel zin in hebt. Maar dat je midden in de nacht wakker wordt met buikpijn. Daardoor ben je de volgende dag zo slap als een vaatdoek en moet je afzeggen. Je voelt je weer in de steek gelaten door je lijf, hebt het gevoel dat het nou nooit eens helemaal goed kan gaan en hebt er enorm de pest over in. En ondanks dat de pijn inmiddels wel wat gezakt is lijd je op dat moment ontzettend onder je ziekte.
Herkenbaar?
Wanneer je een chronische ziekte hebt net als ik, heb je waarschijnlijk regelmatig van dit soort momenten. De ene keer ben je er zo door van streek dat je jezelf heel zielig vindt en de andere keer lukt het je om de knop om te zetten en maar het beste te maken van de situatie.
De mate waarin jou dit lukt heeft te maken met je psychologische flexibiliteit. Die flexibiliteit is een vaardigheid die je kunt trainen en houdt in dat je leert omgaan met de grillen van het leven. Dat je die flexibiliteit kunt trainen is goed nieuws, want dat betekent je er zelf invloed op hebt!
Er is een verschil tussen pijn en lijden
Heb je er wel eens bij stil gestaan dat er een verschil is tussen je pijn en je lijden? Pijn kan fysieke pijn zijn, zoals buikpijn, maar ook verdriet om het verlies van een naaste. Pijn heeft altijd een directe, aanwijsbare oorzaak. Het komt op je pad en je kunt er niets aan doen. Lijden zit anders in elkaar, dat ontstaat door je verzet tegen de pijn. Doordat je juist heel erg bezig bent met ergens niet mee bezig te zijn. Of doordat je bepaalde dingen niet meer onderneemt, omdat je bang bent dat er dan iets vervelends gebeurt. Een voorbeeld daarvan is dat je geen boodschappen meer durft te gaan doen, omdat je bang bent dat je ineens naar het toilet moet en er niet snel een kan vinden. Uiteindelijk onderneem je steeds minder, waardoor je op een gegeven moment amper de deur nog uitkomt. Dan is er geen sprake van pijn, maar van lijden.
Verminder je lijden – een paar tips
Zoals ik al zei kun je werken aan je psychologische flexibiliteit, waardoor je minder gaat lijden. Een van de eerste stappen die je daarin kunt zetten is nadenken over onderstaande vragen die je helpen om je eigen pijn en lijden te herkennen.
- Pijn: wat is er aan de hand in je leven? Waar ben je verdrietig over? Is er een directe oorzaak te vinden voor het feit dat je niet lekker in je vel zit?
- Lijden: hoe ga je om met je pijn? Wat voor strijd voer jij om maar niet toe te geven aan de pijn? Vermijd je dingen, en zo ja hoe?
Door jezelf deze vragen te stellen zal je merken dat je je eigen gedrag stukje bij beetje wat beter gaat herkennen. Vervolgens is het goed om je leiden en teleurstellingen bewust te voelen, er even bij stil te staan zonder dat je dat gevoel meteen moet veranderen. Dat kun je doen op het moment dat je een vervelende ervaring hebt, of wanneer die al voorbij is. Het helpt je om even met mildheid naar jezelf te kijken. Doe het volgende:
Sta even stil bij deze ervaring, en wat je erbij voelt. Leg je hand op dat deel van je lichaam waar je gevoel het sterkst aanwezig is. Voel de warmte van je hand op dat gedeelte van je lichaam. Oefen in mildheid naar jezelf, door je vervelende gevoelens aandacht te geven. Geef aandacht aan je pijn, zonder dat je probeert deze weg te duwen.
Wil jij je lijden verder verminderen?
Bovenstaande oefeningen zijn slechts een paar voorbeelden van oefeningen die je kunt doen om je lijden te verminderen en daarmee een fijner leven te hebben. In een coachingstraject met mij ga je veel dieper hierop in. Geïnteresseerd? Neem dan contact met me op in een gratis telefonisch of skype coachingsgesprek van 30 minuten erachter te komen of dit bij jou past.
Ja ik ben geïnteresseerd!