Rust of ontspanning?

Op het moment dat ik deze blog schrijf zit ik in een koffietentje. Ik kan daar zo van genieten, op een andere plek werken dan normaal. En dat aan het begin van de werkweek, dat voelt helemaal als een klein feestje!

Even uit het ‘normale’, even afwijken van mijn dagelijkse routine. Het is aangetoond dat dit ook zorgt voor meer creativiteit en nieuwe ideeën. Je moet toch andere delen van je hersenen activeren. 

Want die automatische piloot die je inzet bij routinezaken, die is heel handig. Die helpt je om dagelijks je tanden te poetsen, te douchen en aan te kleden. Om maar een paar dagelijkse klusjes te noemen. 

Dat geeft je rust. Je hoeft niet over alles wat je doet na te denken. En dus kost het je minder energie. Stel je toch voor dat je bij iedere beweging die je met je tandenborstel maakt moet nadenken over die bewegingen. Dat zou pas vermoeiend zijn!

De balans vinden tussen inspanning en ontspanning is cruciaal

De uitdaging voor mensen zoals jij en ik, met een chronische ziekte, is dat we de juiste balans moeten zien te vinden tussen inspanning en ontspanning. Onze energie is snel op, en we moeten dus regelmatig bijtanken.

En daar wil ik dus vandaag graag even wat dieper op ingaan. Want wát je dan precies doet als ontspanning kan dus wel op verschillende manieren impact hebben. 

Ik zie namelijk een groot verschil tussen rust en ontspanning.

Netflix is mijn vriend én vijand

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind Netflix echt een geweldige uitvinding. En tegelijkertijd is het ook mijn grootste vijand. Want het is zóóó gemakkelijk om maar op de bank te gaan zitten en een serie te kijken, want ik ben toch zóóó moe. En nog een aflevering. En nog een. En voor ik het weet is de avond weer voorbij en sleep ik mijzelf net iets te laat naar bed toe.

Het is rust, want ik lig op de bank en laat mijn lichaam uitrusten. Maar is het echt ontspanning? Laad ik er weer van op? Eerlijk gezegd heb ik daar mijn twijfels bij. 

Want ik krijg er niet dezelfde energie van als ik vanmorgen kreeg toen ik de deur uit stapte, met mijn hoofd in de wind, en naar een leuk koffietentje ging om te werken.

En eerlijk gezegd, soms voelt het ook meer als tijdverspilling dan als ontspanning. En als het dat voor mij doet, dan helpt het me dus niet om op te laden. Terwijl dat juist zo nodig is. Ik schreef eerder al een blog over dat je meer kunt doen dan alleen focussen op je ziekte om je beter te voelen. Je richten op ontspanning is zoiets.

Dit is waar ik echt van oplaad

Inmiddels weet ik beter waarvan ik wel echt oplaad: regelmatig relaxen in bad, een boek lezen, een wandeling maken, met mijn vriend lekker ergens heen te gaan en een drankje te doen. 

En dus ook dat wat ik vanmorgen deed, namelijk even afwijken van mijn dagelijkse patroon. Door dus niet thuis te gaan werken, maar ’s morgens naar buiten te stappen en na een kleine wandeling een paar uur lekker in een koffietentje te gaan zitten werken. 

Dat zijn de dingen waar ik echt weer van opgeladen raak. Hoe is dat voor jou? Merk je bij jezelf ook het verschil tussen rust en ontspanning? Dat je soms dingen doet waar je lijf wel van in ruststand staat, maar waar je niet echt van oplaadt?

Het geheim zit er volgens mij in dat je ook geestelijk wat wordt uitgedaagd. Dat kan door lichamelijke inspanning zijn, maar ook door afwisseling van je omgeving, of doordat je onverwachte dingen ziet of hoort. Kortom, je wordt geprikkeld. 

Je moet het jezelf wel gunnen; zie het echt als iets noodzakelijks

Het grote risico is alleen dat je het jezelf niet gunt om te ontspannen. Want een stemmetje in jouw hoofd zegt dat je geen tijd hebt voor ontspanning. Want je voelt je nu best goed en die stapel was is al zo hoog. Want andere mensen (gezonde mensen) houden het ook vol zonder die ontspanning. Want er is niemand anders die deze dingen kan doen in huis.

Deze gedachten helpen jou natuurlijk niet. Naast het feit dat ze niet waar zijn (ieder mens heeft ontspanning nodig) leveren ze je ook enkel stress op. En ook dat is weer niet goed voor je lichaam.

Hoe lukt het jou om te ontspannen?

Ik ben heel benieuwd hoe jij ervoor zorgt dat je toch geprikkeld wordt. Laat vooral je reactie hieronder achter. En kom je door het lezen van dit blog tot de conclusie dat je dit toch wel lastig vindt, dan is het misschien een idee om eens een gratis coachgesprek in te plannen? Klik daarvoor op de knop hieronder. 

Posted in

Laat een reactie achter