Gesprek met je arts opnemen, een handig hulpmiddel?

gesprek met arts opnemen

Wat zou jij doen? Durf jij je arts te vragen of je een geluidsopname van het gesprek mag maken met je telefoon? Heb je het al ooit overwogen? Vind jij het makkelijk om alles wat er tijdens een consult gezegd is thuis te vertellen aan je partner? Of merk je dat je toch wel weer veel vergeten bent? Ga je met meer vragen naar huis dan je gekomen bent?

Toch best lastig, een gesprek opnemen

In een eerder artikel schreef ik al over het belang van een goede samenwerking met je arts. Een geluidsopname van je gesprek met je arts kan daarbij een goed hulpmiddel zijn. Zowel voor artsen als voor patiënten is het toch vaak wel een lastig dingetje, een gesprek opnemen. Hoe gaat je arts reageren op je verzoek? En wat doet iemand met wat die geluidsopname? Daar heeft een arts geen enkele invloed op.

Daarom heeft de Patiëntenfederatie Nederland hiervoor een speciale kenniskaart met richtlijnen voor patiënten opgesteld. Kort samengevat: je mag het vragen aan je arts, mits het puur voor eigen gebruik is en je je aan de richtlijnen houdt.

Artikel in de Crohniek

De CCUVN (Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland) benaderde mij om mee te werken aan een artikel hierover in hun tijdschrift ‘Crohniek’, nadat ik gereageerd had op een berichtje in hun Facebook groep. Daar hoefde ik niet lang over na te denken natuurlijk. Ik vind het heel belangrijk dat je als patiënt zoveel mogelijk zelf de regie pakt over jouw ziek-zijn. En daar vertel ik dus graag over. Het werd een erg leuk interview met Sabrina Pesuwarissa- van Loon, de schrijfster van het artikel.

Ik ben erg blij dat ik van de CCUVN en ook van Sabrina toestemming heb om het artikel ook hier te publiceren.  Want ik deel het natuurlijk graag met zo veel mogelijk mensen! Je kunt het artikel lezen via de foto’s hieronder. En wil je meer informatie over de kenniskaart of over een eventueel lidmaatschap? Ga dan naar de website van de CCUVN.

Ik ben ook heel benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt! Laat het me weten, bijvoorbeeld per e-mail (margot@bekroondleven.nl) of in een berichtje hieronder.

geluidsopname maken arts ccuvn

 

One comment

  1. Je bent wettelijk helemaal niet verplicht om te vragen of zelfs te melden een gesprek met je arts op te nemen.
    Het is zoewiezo toegestaan voor eigen gebruikt een gesprek op te nemen als je daar deelnemer van bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *