Ja maar Crohn is toch een darmziekte?

Crohn niet alleen darmziekte

Wie denkt dat een chronische darmziekte alleen voor klachten in de darmen zorgt heeft het helaas mis.

Ik kom het regelmatig tegen. Ongeloof als ik vertel dat ik ook naar de dermatoloog ga, of last van mijn handen heb. Of wanneer ik niet gemakkelijk uit mijn woorden kom. Vanwege mijn ziekte.

Het zijn allemaal dingen die je wellicht niet direct relateert aan een darmziekte. En dus loop je er mogelijk lang mee rond voordat je er wat mee doet. Of je vergeet het te bespreken met je specialist. Omdat het echt niet in je opkomt dat dit een onderwerp is om ook met je specialist te bespreken…

Je weet niet wat je niet weet

Continue reading “Ja maar Crohn is toch een darmziekte?”

Ontspannen: van willen naar doen

ontspannen-willen-doen

Eerder schreef ik al een blog over het nut van ontspanningsactiviteiten. Voor velen is de realiteit alleen dat ze wel dingen voor zichzelf zouden WILLEN doen, maar dat het maar niet lukt om ze ook daadwerkelijk te DOEN. Herkenbaar?

Ik ben ook een van die velen. Er staan heel veel dingen op mijn to-do lijstje. Ik heb zelfs een apart to-do lijstje met daarop leuke dingen die ik ooit wil doen. Veel van wat ik daarop heb staan, blijft er rustig tijden lang op staan. Dat nieuwe restaurant om uit te proberen, die leuke film, dat interessante boek, die vriendin om weer mee af te spreken.

Continue reading “Ontspannen: van willen naar doen”

Rust of ontspanning?

bekroond-leven-rust-of-ontspanning

Op het moment dat ik deze blog schrijf zit ik in een koffietentje. Ik kan daar zo van genieten, op een andere plek werken dan normaal. En dat aan het begin van de werkweek, dat voelt helemaal als een klein feestje!

Even uit het ‘normale’, even afwijken van mijn dagelijkse routine. Het is aangetoond dat dit ook zorgt voor meer creativiteit en nieuwe ideeën. Je moet toch andere delen van je hersenen activeren. 

Continue reading “Rust of ontspanning?”

Je ziekte onder controle krijgen is niet de enige manier om je beter te voelen

bekroond-leven-draagkracht

Veel mensen die te horen krijgen dat ze een chronische darmziekte hebben gaan als een malle op zoek naar alle informatie die er te vinden is over hun ziekte. Wat moet ik eten? Wat moet ik vooral niet eten? Welke medicijnen gebruiken anderen? Welke bijwerkingen zijn bekend over deze pillen? Welke arts is de beste arts? En ga zo maar door.

Kortom, ze gaan op zoek naar alles wat ze kan helpen om hun ziekte onder controle te krijgen. En ook al hebben ze wel gehoord dat ze een chronische ziekte hebben, ze hopen nog altijd dat ze met het juiste medicijn, de juiste arts, het juiste dieet en de juiste voedingssupplementen klachtenvrij raken. 

Gevolg is dat ze al hun aandacht richten op hun ziekte. Ze grijpen zich vast aan iedere mogelijke strohalm. Ieder wonderdieet wordt uitgeprobeerd. 

Continue reading “Je ziekte onder controle krijgen is niet de enige manier om je beter te voelen”

Is je gezondheid je grootste rijkdom?

gezondheid rijkdom ziekte

Er zijn veel uitspraken over gezondheid. In mijn ogen niet altijd even correct. In dit blog vertel ik je er meer over.

‘De grootste rijkdom is gezondheid’ 

Vergilius (Romeins dichter)

Of deze:

‘Als het maar gezond is’

Bekende uitdrukkingen over het belang van gezondheid.  Eeuwen geleden al gezegd door Vergilius, maar nu ook vaak nog door bijvoorbeeld toekomstige ouders. Als antwoord op de vraag of ze weten of het een jongen of meisje wordt.

Ik weet niet wat deze uitspraak bij jou doet, maar bij mij roept deze zin altijd enige irritatie op. Hoezo is gezondheid je grootste goed? Is iedereen die gezond is ook automatisch gelukkig?

Continue reading “Is je gezondheid je grootste rijkdom?”

Vanaf nu geef ik ook PPEP4All trainingen

Gecertificeerd PPEP4All trainer

PPEP4All, een cursus in zelfmanagement

Enkele jaren terug volgde ik als patiënt de PPEP4All training, georganiseerd door de CCUVN. Mijn vriend volgde tegelijkertijd de PPEP4All training voor partners. Ik schreef er ook een blog over. Ik merkte dat de aangereikte tools mij goed hielpen. Ook hielp het ons samen om erover te praten. Al was het maar omdat we na de training iedere keer samen naar huis reden en bespraken wat er die avond aan bod gekomen was.

Nu, een paar jaar later en ook meerdere coachopleidingen en trainingen later, had ik de sterke wens om de opleiding tot PPEP4All trainer te volgen. Ik had namelijk zelf de impact van deze training ervaren. Dat gun ik andere mensen ook!

Continue reading “Vanaf nu geef ik ook PPEP4All trainingen”

Een dieet voor mensen met chronische darmziekte, een uitkomst of een valstrik?

dieet-uitkomst-of-valstrik

Afgelopen zomer zat ik samen met een vriendin op het terras aan het water. Gelukkig was het niet bloedheet; met een zonnetje en ongeveer 20 graden is het heerlijk genieten. Een goed moment om weer eens bij te praten.

Mijn vriendin heeft ook de ziekte van Crohn en dus is onze gezondheid standaard onderwerp van gesprek. Ze vertelde dat ze vorig jaar had meegedaan aan een speciaal voedingsprogramma voor mensen met IBD. 

Continue reading “Een dieet voor mensen met chronische darmziekte, een uitkomst of een valstrik?”

Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn chronische ziekte!

vakantie

Morgen begint ook bij ons in Rotterdam de schoolvakantie. Langzaam maar zeker zie ik steeds meer vakantieberichten op Facebook verschijnen en is de vraag ‘waar ga jij naartoe deze vakantie?’ een vraag die ik regelmatig om mij heen hoor. Zelf heb ik nog steeds geen vakantie geboekt, ik ben altijd vrij laat met dat soort dingen. Sterker nog, ik weet pas sinds 3 dagen wanneer we nou precies op vakantie gaan. Waarheen precies, daar wordt nog aan gewerkt.

Wat ik wel weet, is dat op vakantie gaan met je chronische darmziekte niet altijd even eenvoudig is. Er zijn wel degelijk veel extra dingen om rekening mee te houden.

Continue reading “Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn chronische ziekte!”