Ontspannen: van willen naar doen

Eerder schreef ik al een blog over het nut van ontspanningsactiviteiten. Voor velen is de realiteit alleen dat ze wel dingen voor zichzelf zouden WILLEN doen, maar dat het maar niet lukt om ze ook daadwerkelijk te DOEN. Herkenbaar?

Ik ben ook een van die velen. Er staan heel veel dingen op mijn to-do lijstje. Ik heb zelfs een apart to-do lijstje met daarop leuke dingen die ik ooit wil doen. Veel van wat ik daarop heb staan, blijft er rustig tijden lang op staan. Dat nieuwe restaurant om uit te proberen, die leuke film, dat interessante boek, die vriendin om weer mee af te spreken.

Toch lukt het me niet altijd om ze ook om te zetten in actie. Omdat ik eigenlijk vind dat ik iets anders NUTTIGS zou moeten doen. Zoals strijken. Of dat ik vind dat ik echt TE MOE ben om zelfs maar een boek te lezen, om vervolgens de hele avond op de bank voor de tv te hangen. Maar soms lukt het me ook wel gelukkig! Hieronder deel ik de tips met je die mij ook geholpen hebben hierbij. 

Wat mij hielp meer te lezen

Ik ben Margot en ik ben verslaafd aan zelfhulpboeken :-). Echt, als er een zelfhulp praatgroep voor verslaafden aan zelfhulpboeken zou bestaan, dan zou ik erelid zijn. Wanneer ik hoor of lees over een nieuw boek dan wil ik het boek het liefst meteen kopen. 

Maar eerlijk gezegd komt het boek vervolgens vaak op de grote stapel te liggen. Ik ben dus meer verslaafd aan het hebben van die boeken, dan aan het daadwerkelijk lezen van de boeken.

Toen onze pleegzoon (een puber in wording) bij ons kwam wonen kreeg ik van een vriendin de tip om dagelijks een gezamenlijk leesmoment in te plannen na het eten. 30 minuten lezen, voor iedereen.

Door deze routine ben ik zelf ook weer lekker aan het lezen gegaan. Het lukt niet iedere dag om te lezen, maar 4x per week lukt het echt wel. Het helpt de puber in het vergroten van zijn woordenschat en het is even een rustmoment in huis. Maar vooral, wat voor mij heel belangrijk is, ik doe iets wat ik leuk vind. Na een half uur lezen voel ik me echt rustiger en meer ontspannen.

Herken je dit?

Dat je eigenlijk wel een ontspanningsactiviteit wil doen, maar dat het er niet van komt. Omdat de omstandigheden er net niet naar zijn? Omdat je er de energie niet voor hebt? 

Ik heb gemerkt dat de volgende dingen werken. 

Routine werkt

Natuurlijk, de puber heeft niet altijd zin om te lezen. Omdat we dit altijd na het avondeten doen is het wel een vast onderdeel van ons patroon geworden. En daarmee heel helder voor iedereen. We hebben het gekoppeld aan een activiteit die we toch al altijd doen (avondeten), waardoor het een stuk makkelijker is om op te starten.

Duidelijke tijdslimiet

Omdat we de timer zetten is helemaal helder hoe lang de activiteit duurt. Het draait niet om het resultaat (het aantal pagina’s dat ik per dag zou moeten lezen), maar het feit dat ik aan het lezen ben. 

Voor sommige acties die je vaak lang uitstelt maar waarvan je weet dat het je wel wat oplevert zou je ervoor kunnen kiezen om jezelf ten doel te stellen dit 5 minuten te gaan doen. Dat is te overzien! En wanneer die 5 minuten voorbij zijn, kun je kiezen om er nog wat tijd achteraan te plakken. Denk aan een paar yoga-oefeningen doen, een ademhalingsoefening of een mini-workout.

Groepsafspraak

We doen het samen, waardoor we elkaar scherp houden. Ook al heeft de puber geen zin, de afspraak is helder dus hij moet wel. En soms heb ik zelf ook geen zin om te lezen, maar omdat ik het belangrijk voor hem vind, doe ik het zelf toch ook. En achteraf ben ik áltijd blij dat ik het gedaan heb. 

Dit zijn een paar tips die je kunnen helpen om jouw ontspanningsactiviteiten ook daadwerkelijk te gaan doen. Ik ben heel benieuwd naar de ‘trucjes’ die jij gebruikt om te zorgen voor voldoende ontspanning. Deel je ze hieronder met me?

En mocht je nu vaststellen bij jezelf dat je het echt ontzettend lastig vindt om ontspannende dingen te doen voor jezelf, plan dan een gratis gesprek met me in. Dan gaan we samen kijken hoe jij daar verandering in kunt brengen.

Posted in

Laat een reactie achter