Kan het wat minder moeilijk? De zinloosheid van schaamte.

HET incident

Het is inmiddels alweer meer dan een week geleden dat Tom Dumoulin de Giro won, maar toch wil ik er graag nog even bij stilstaan. En dan niet over specifiek bij zijn overwinning, ook al was dat geweldig knap van hem. Nee ik wil graag even stilstaan bij de reacties van de verslaggevers bij HET incident.

Je weet wel. Die sanitaire stop waar Metro over schreef. Zijn maagproblemen zoals Trouw het noemde. Of de darmkramp zoals het NRC schreef. Wat stonden de verslaggevers in hun gesprekken met Tom Dumoulin te stuntelen over dit onderwerp. In tegenstelling tot Tom zelf. Hij legde uit hoe het kwam dat hij ineens zo’n aandrang had. Hij deed er heel normaal over, wond er geen doekjes om.

Hij had last van zijn darmen, kon het niet meer ophouden en dus moest hij in de berm poepen. That’s it.

Taboe?!

Blijkbaar rust er in Nederland nog steeds een behoorlijke taboe op ons spijsverteringssysteem. En dat is zo jammer. Want dat zorgt ervoor dat er ook nog steeds schaamte is, vooral ook onder mensen met een darmziekte. En ik kan daar over meepraten. Want heel lang durfde ik in een restaurant niet naar het toilet te gaan voor meer dan alleen plassen. Want wat als ze me zouden horen of ruiken? En poepen terwijl er iemand anders staat te wachten? De gedachte alleen al, vreselijk!

Omdat ik soms echt geen andere keuze heb, heb ik allerlei maatregelen getroffen: een tijd lang nam ik deodorant mee in mijn tas om als luchtverfrisser te fungeren. Ik trok heel vaak door, want dat geluid van doortrekken overstemde mijn eigen geluiden. Ook werd ik meester in het luisteren naar opengaande deuren om zeker te weten dat er niemand op mij stond te wachten. En verder wist ik, wanneer ik bijvoorbeeld ging shoppen, precies bij welke winkels ik naar de wc zou kunnen. Voor het geval dat.

Tegenwoordig kan ik er wat beter mee omgaan. Gelukkig zie je ook bij restaurants steeds vaker dat ze luchtverfrissers al standaard neerzetten en dat er een extra deur is tussen je toiletdeur en het restaurantgedeelte. En ook zijn de deuren vaker van plafond tot aan vloer, zonder zo’n irritant open stuk boven of onder. Dat scheelt, maar is natuurlijk niet de oplossing.

Zo lang er op tv krampachtig met darmkrampen wordt omgegaan, zal de taboe zeker niet verdwijnen. En zal er bij mensen die – al dan niet vanwege een ziekte – vaker naar het toilet moeten om te poepen schaamte zijn…

Weg met die schaamte!

Ik betrapte mezelf er laatst ook weer op. We waren gezellig uit eten en toen moest ik naar de wc. Eigenlijk wilde ik het ophouden tot ik weer thuis was, maar dat zou nog minimaal 1,5 uur duren. Te lang voor de buikkrampen die ik op dat moment had. Dus dat was geen optie. Ik besprak het aan tafel dat ik naar de wc moest maar dat ik het vervelend vond als anderen dan last ervan zouden hebben (ach, die praat zijn ze wel gewend van me). Daarop zei mijn moeder direct dat dat dan toch niet mijn probleem was? En ik dacht meteen, je hebt ook helemaal gelijk. En ik ben naar de wc gegaan, want ik hoef me toch niet te schamen? Niet voor mijn toiletbezoek, want ik laat het toilet netjes achter voor de volgende (oké het ruikt even niet zo fris, maar dat vervliegt wel weer). En zeker ook niet voor mijn ziekte!

Schaamte, je schiet er niets mee op.

Dacht je dat Tom Dumoulin gewonnen had als hij zich had geschaamd voor zijn poepstop? Nee hij had maar één doel. En dat doel heeft hij bereikt. Hij liet zich niet gek maken. En daarom ben ik nu fan van hem!

Hoe denk jij daarover?

Ik ben heel benieuwd of je dit herkent. En wat je ervan vindt. Laat je reactie hieronder achter, of mail mij op margot@bekroondleven.nl .

3 comments

 1. Ha Margot,

  Zo herkenbaar, even een verkeerde maaltijd …of toch even iets lekkers bij het teamoverleg genomen.
  Inmiddels weet ik alle toiletten wel te vinden, de een wat stiller ( beter afgesloten) dan de ander.
  Nu denk ik, het is eenmaal zo…gewoon gaan en ontlasten….het is zoals het is en denk ach…..wie zegt dat ik het was 🙂

  Lieve groet, Marianne

  1. Margot van Zon

   Marianne,
   ja we maken het onszelf wel altijd heel ‘lastig’ met onze eigen gedachten hé 🙂 Fijn dat je daar nu voor jezelf een weg in hebt gevonden!
   liefs, Margot

 2. Waar ik meer moeite mee heb is dat waar ik stad te weinig gratis toiletten zijn, hierbij maak ik geen verschil tussen man en vrouw beide zijn gelijk, deze toiletten zijn: veel te ver weg en onbekend en te veel betaalde toiletten en je hebt geen kleingeld en te duur. En ik moet echt niet vaak. Ook zoiets het lijkt dat je altijd moet als er geen toilet te vinden is. Duiveltje op mijn schouder: net alsof iemand hier een kwaadwillende bedoeling mee heeft gewoon leuk om iemand in je broek te zien poepen. Zulk gedrag verwacht je van pubers, maar niet van volwassenen. Je wilt dat ik je als mens behandel, behandel mij dan ook zo. Is toilet niet een eerste levensbehoefte? Niet? Valt dit niet onder rechten of het verdrag van de mens. Waarom gewoon niet toiletgebruik bij prijzen inrekenen? Als ik ergens naar het toilet ga neem ik altijd een consumptie. Waarom iedere keer dat idiote systeem van telkens prijzen verhogen, waarom nu weer? Het is niet de eerste keer dat het pak koffie of een kopje koffie of een simpel stom broodje of de huur duurder word, ik kan niet eens een woning kopen geen geld en te duur, maar even op dat pak koffie tel daarbij op dat ik nog een halffabricaat koop. Waarom is dat zo duur? Ik betaal toch loonbelasting? Ik betaal toch btw? Waarom gebeurt daar dan niets zinnigs mee, miljoenen verslindende peperdure mislukte overheidsprojecten maar er kunnen wel verkeersdrempels weggehaald en geplaatst worden maar een stom toilet dat kunnen we niet? Bouwvakkers fijn volk. Idioterie ten top. Komt geen einde aan. Mag je eens met ambulance over heen rijden. Fijn is anders, zeker als je haast hebt en er weer een weg is afgesloten, moet ik doodgaan in die ambulance? Zelfs de politie vindt de bekeuringen te duur, als ik ze niet kan betalen, waarom geef je ze dan? Om mij werkeloos te maken. Overheid dat je een hekel aan me had wist ik al. Nog een vraag overheid: waarom mogen mensen niets worden? Waarom dat al dat sarren zoals met iets simpels als een toilet? Waarom gunnen we elkaar het licht niet in de ogen. Wat meer verdraagzaamheid en waardigheid en wat minder tegenwerken zou best eens sieren. Voor idiote regeltjes is wel altijd plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *