Herfst – de tijd van het loslaten

Herfst tijd van loslaten

Met gratis download om zelf onnodige gedachten los te laten!!

Eind deze maand ga ik samen met mijn vriend verhuizen naar een droomappartement op een heerlijke plek in Rotterdam. We hebben zo veel zin in die verhuizing waar we eigenlijk al jaren naar toe werkten, dat we al weken terug begonnen zijn met spullen wegdoen, verkopen en inpakken. Inmiddels staat het huis al aardig vol met dozen. Heerlijk om bezig te zijn met plannen maken voor de toekomst, dromen over hoe we het appartement gaan inrichten en bedenken wat voor leuks we daar allemaal gaan doen.

In dit huis hebben we samen maar een paar jaar gewoond, maar toch is het ons gelukt om aardig wat spullen te verzamelen. Herkenbaar? Vast wel . De hele zolder lag vol met spullen, de kelder ook. Ow en vergeet ook de berging niet! En dan heb ik het niet eens over de kasten die bomvol zitten… Jarenlang hebben we het er maar bij gepropt.

Het voelde heerlijk, verslavend bijna

Tot een paar weken terug. Toen zijn we begonnen met ruimte maken, spullen weg doen. En dat voelde heerlijk. Verslavend bijna. Ik had het gevoel dat ik meer lucht kreeg. Al die ballast die ik al jaren meesjouw, ik kon er afscheid van nemen.

De hele zolder is nu al leeg, en de kelder en berging ook. De meeste dingen hebben er al jaren gelegen, zonder dat ik ze ooit nodig heb gehad. Of eigenlijk nog wist dat ik ze had. Deze opruimactie deed me beseffen dat ik zoveel spullen niet nodig heb. En toch bewaar ik het en sjouw ik het mee van huis naar huis. Om het vervolgens weer ruimte in te laten nemen in mijn huis zonder dat ik er plezier aan heb. Omdat ik geen zin heb om het op te ruimen. Omdat ik er enorm tegenop zie om de herinneringen die de spullen oproepen naar boven te laten komen. Omdat het toch ooit heel handig was om te hebben. Omdat het misschien nog wel een keer van pas komt. Omdat het van mijn oma geweest is. Omdat anderen het een heel handig apparaatje vonden. Omdat ik het cadeau gekregen heb. Verzin het maar.

Het leek dus prettiger om alle spullen maar lekker te laten liggen waar ze liggen, want dan kon ik ook net doen of het niet bestond. Maar iedere keer dat ik die zolder op liep zag ik de bende. Iedere keer dat ik die kast open trok en er iets uit viel omdat de kast te vol zat ergerde ik me eraan. Maar ik liet het zo.

Ik had kunnen kiezen om alles weer mee te verhuizen. Toch heb ik dat dit keer niet gedaan. Ik ben door alles heen gegaan. Herinneringen, goede en slechte, kwamen boven en van veel dingen heb ik afscheid genomen. En daar heb ik dan weer veel anderen blij mee mogen maken. Familie, vrienden, maar ook onbekenden via de kringloopwinkel. Het is doorgegeven aan mensen die er meer mee kunnen dan ik, of naar de stort gebracht. En de rest neem ik heel graag mee naar mijn volgende thuis.

Ik heb mijn gedachten tegelijk met de dozen opgeruimd

Toen ik gisteren buiten wandelde realiseerde ik me dat ik met mijn opruimacties niet alleen spullen maar ook gedachten had opgeruimd. Oude beelden die ik had over mezelf waren vertegenwoordigd in die spullen. Ik heb er afscheid van genomen, want ik had er niets meer aan. Ze hebben hun dienst bewezen, ze passen niet meer bij deze fase in mijn leven. Een windvlaag in mijn gezicht doet me beseffen hoe fijn dit gevoel van ruimte is. Ruimte om een nieuw avontuur aan te gaan.

De natuur is ook aan het loslaten

In de natuur gebeurt precies hetzelfde. Bomen laten hun blad los, om zo zichzelf voor te bereiden op de winter en tegelijkertijd de bodem te beschermen en verrijken met een laagje bladeren. Mooi toch hoe dat werkt. Hoe de natuur ook loslaat, zich voorbereidt op nieuwe tijden en ruimte biedt aan wat komen gaat.

Wil jij ook bepaalde gedachten loslaten? Ik geef je een gratis oefening

Ja ik wil die herfstoefening!

Wil jij dit ook ervaren? Wil jij ook afscheid nemen van bepaalde gedachten? Nou kun je net als ik de zolder opgaan en kijken welke spullen er allemaal weg kunnen, maar het kan ook wat minder groots. Ga naar buiten! Maak een wandeling in de natuur, of – als dat te lastig is – een blokje om kan ook al voldoende zijn. Kijk eens goed om je heen, zie die bladeren op de grond en stel jezelf de vraag ‘wat mag ik loslaten’.

Zeker als je een chronische ziekte hebt – en je beschikbare energie dus al minder is dan bij de ‘gemiddelde mens’ – is het zo jammer als die beperkte energie ook nog eens naar de verkeerde dingen gaat. Dingen die je niets opleveren. Om je hierbij te helpen heb ik speciaal voor jou een oefening gemaakt. Door op de knop hieronder te klikken kun je deze gratis ontvangen.

Ja ik wil die herfstoefening!

Ik wens je veel plezier met loslaten, ervaar de ruimte die het je kan geven voor nieuwe ervaringen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *