Meer energie door jezelf te ontwikkelen

Eerder schreef ik al dat het letterlijk in beweging komen, het wandelen, voor mij de meest geschikte fysieke manier is om energie te krijgen. Nu heb ik gemerkt dat er nog een andere vorm van beweging is die mij energie geeft:

Mijn hersens aan het werk zetten, uitgedaagd worden!

Te lang heb ik daar geen tijd aan besteed, te lang zat ik in banen met tijdelijke contracten waarin ik weinig ruimte zag om mijzelf verder te ontwikkelen. Praktisch gezien alleen al; want wie gaat er nu investeren in een tijdelijke werknemer? Ik moet eerlijk zeggen dat dat een aanname puur van mezelf was, want ik ben er tegelijk nooit helemaal voor gegaan bij mijn werkgevers. Het was dus een belemmerende gedachte voor mij. Geen idee of het echt waar was.

Dus toen eind 2015 duidelijk werd dat mijn contract bij mijn vorige werkgever in mei zou gaan aflopen was ik daar eerst boos over. Want ik had ze nog zoveel te bieden vond ik. Mijn werk daar voelde nog niet af. Maar gelukkig zakte die boosheid na verloop van tijd.

Wat wilde ik nou zelf?

Vervolgens gebeurde er iets moois. Ik gaf mezelf toestemming om weer eens na te denken over wat ik nou zelf wilde. Ik durfde de tijd te nemen en te dromen over de toekomst. Over wat ik anderen te bieden heb, en waar ik zelf blij van word. Ik durfde zelfs mijn droom hardop uit te spreken naar mijn vriend en naar anderen in mijn nabije omgeving. Wat bleek, zij vonden die droom helemaal bij mij passen!

De behoefte om dit echt te doen was heel sterk. Dus ik schreef me in voor een opleiding, waarvan ik voelde dat die bij me paste. Wat was het heerlijk om weer nieuwe dingen te leren, gelijkgestemde mensen te leren kennen, mezelf uit te dagen en ook om mezelf beter te leren kennen. Maar ook om erachter te komen dat ik eigenlijk al heel veel beheerste.  Het voelde dus echt als het juiste pad om nu te nemen.

Ik ben zo blij dat ik dit heb doorgezet, want het heeft me zoveel energie gegeven! Natuurlijk was het ook vermoeiend, maar door me weer ergens echt in te verdiepen, nieuwe vaardigheden op te doen en nieuwe mensen te ontmoeten voelde ik de energie stromen in mijn lijf. Bovendien zit ik nu weer echt in een modus waarin ik meer, meer, meer wil. Dus deed ik er nog een cursus bij, en nog een… En de volgende start in maart weer.

Wil jij ook meer energie door jezelf te ontwikkelen?

Omdat ik jullie dit gevoel van energie ook gun heb ik drie tips om je op weg te helpen:

  1. Laat jouw ontwikkeling niet afhangen van wat je denkt dat anderen denken. Zoals ik dus tijden deed… Ik dacht dat mijn werkgever er niet voor open stond, maar ik heb het nooit echt goed onderzocht. Dus als jij al wel weet wat je wilt, ga het gesprek er over aan. Nee heb je, ja kun je krijgen (ja dit is een dooddoener, maar dat is natuurlijk niet zonder reden, zo werkt het echt!)
  2. Als je nog niet goed weet wat je zou willen doen, ga dan op onderzoek uit. Zijn er misschien hobby’s die zou kunnen uitbreiden met een extra cursus? Wordt er in je omgeving iets leuks georganiseerd? Heb je op Facebook iets leuks gezien zoals een gratis challenge? Vraag het eens aan een vriend of vriendin. Misschien zien zij wel iets in jou wat je zelf nog niet ontdekt hebt.
  3. Maak het niet te groot. Oké, voor mij was deze opleiding een stap in een heel andere richting dan ik tot nu toe gegaan ben, maar dat hoeft natuurlijk niet. Eigenlijk klinkt het best zwaar, jezelf ontwikkelen, maar het is gewoon je horizon verbreden, je verder verdiepen in iets. Meer niet.

De voordelen zijn groot. Want je ziet dat je meer kunt dan je misschien eerst dacht. Je leert nieuwe manieren om jezelf te vermaken. En, ook heel belangrijk, je ziet ook weer bevestigd dat jij van waarde bent.

Heel veel succes en laat het me weten of dit jou helpt, bijvoorbeeld door hieronder een berichtje achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *